Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Vajdíková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce byla optimalizace metody stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem s diodovým polem. V teoretické části bakalářské práce byla pozornost věnována taxonomickému rozdělení kávy, jejímu zpracování a chemickému složení. Součástí teoretické časti práce byl popis vzniku akrylamidu v kávě a možné metody jeho stanovení. Praktická část se zabývala validaci metody, která byla využita při analýze vzorků káv. Jednotlivé vzorky kávy se lišily druhem kávy a společností, kde byla káva získaná. Stanovení obsahu akrylamidu bylo provedeno u komerčních, franšízových a výběrových káv druhu arabika. Na závěr bylo provedeno stanovení akrylamidu v kávě různého druhu, a to v robustě a arabice.
Stanovení obsahu akrylamidu v kávě
Janíčková, Vlasta ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo stanovení obsahu akrylamidu ve vybraných vzorcích pražených mletých káv. Jednotlivé vzorky kávy se od sebe lišily obchodní značkou a druhem. V praktické části práce bylo provedeno stanovení obsahu akrylamidu v jednotlivých vzorcích káv metodou plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostním detektorem.
Identifying driving factors of coffee prices
Gajdušková, Karolína ; Pleticha, Petr (vedoucí práce) ; Šťastná, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá cenou kávy a faktory, které ji ovlivňují. Cílem práce bylo tyto faktory odhalit a zjistit, jak se bude cena kávy na základě jejich změn vyvíjet. Práce se také zabývá otázkou, zda zkoumané faktory působí stejně na dva druhy kávy: arabicu a robustu. Celkem bylo definováno pět skupin faktorů: nabídka, poptávka, klimatické změny, komoditní trh a finanční aspekty. Výsledný efekt byl zkoumán na ročních datech ceny kávy, která poskytla organizace International Coffee Organization (ICO). Zkoumané období bylo mezi lety 1965 až 2018. Regrese ARDL odhalila, že faktory ovlivňují cenu kávy jak krátkodobě, tak i dlouhodobě. Výsledky ukázaly, že na danou proměnnou mají největší vliv faktory zachycující poptávku, nabídku a stabilitu amerického dolaru. Kromě toho se potvrdilo, že arabica a robusta by měly být považovány za samostatné komodity, neboť na ně dané faktory mají jiný vliv. Cena robusty je ovlivněna především finančními faktory, zatímco arabicu nejvíce ovlivňují exporty a růst HDP. Jedním z opatření, které by mohlo pomoci s kontrolou ceny kávy, je založení asociace největších světových producentů kávy, která by regulovala exporty, s jejichž nárustem se snižuje cena.
Stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Vajdíková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce byla optimalizace metody stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem s diodovým polem. V teoretické části bakalářské práce byla pozornost věnována taxonomickému rozdělení kávy, jejímu zpracování a chemickému složení. Součástí teoretické časti práce byl popis vzniku akrylamidu v kávě a možné metody jeho stanovení. Praktická část se zabývala validaci metody, která byla využita při analýze vzorků káv. Jednotlivé vzorky kávy se lišily druhem kávy a společností, kde byla káva získaná. Stanovení obsahu akrylamidu bylo provedeno u komerčních, franšízových a výběrových káv druhu arabika. Na závěr bylo provedeno stanovení akrylamidu v kávě různého druhu, a to v robustě a arabice.
Biologicky aktivní látky v kávě
Leshchuk, Liana
Bakalářská práce se věnuje biologicky aktivním látkám v kávě. První část práce se tyká historie kávy, charakteristiky kávových stromů, výroby kávy od kroku sklizně až po pražení a další úpravy, typů kávy dle stupně pražení. Druhá část práce je zaměřená na chemické složení kávového zrna a biologicky aktivní látky, jejich obsah a vliv na organismus člověka, což je hlavním tématem této práce. Dále následuje část, která se týká nežádoucích látek v kávě, jejích vzniků během zpracování kávových zrn a účinkem na zdraví.
Stanovení obsahu akrylamidu v kávě
Janíčková, Vlasta ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo stanovení obsahu akrylamidu ve vybraných vzorcích pražených mletých káv. Jednotlivé vzorky kávy se od sebe lišily obchodní značkou a druhem. V praktické části práce bylo provedeno stanovení obsahu akrylamidu v jednotlivých vzorcích káv metodou plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostním detektorem.
Fair Trade se zaměřením na kávu
Šimánková, Klára ; Pavlík, Petr (vedoucí práce) ; Procházková Ilinitchi, Cristina (oponent)
Hlavním cílem bakalářské práce je poukázat na fakta, která se vztahují k mezinárodnímu obchodu s kávou v souvislosti s hnutím fair trade. První kapitola je věnována obecnému úvodu, představení hnutí fair trade a jeho vývoje. Stručně jsou nastíněny formy fair trade. Druhá kapitola se zabývá kávou jako exportní surovinou. Zde jsou také představeny standardy pro certifikaci kávy jako fair trade produktu. S tím souvisí vysvětlení některých překážek, které brání zemědělcům ze zemí třetího světa při vstupu na trh s kávou. Třetí, a zároveň poslední kapitola, je věnována srovnání Brazílie a Costa Ricy, a to z hlediska vybraných ekonomických ukazatelů. Pozornost je pak zaměřena na kávu, její postavení v ekonomikách obou zemí a její podíl na exportu daných zemí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.